Látnivalók

Tardos, Templom tér 16. A barokk stílusú templom 1771-1775 között épült, a korábbi épület felhasználásával, Mária Terézia építtetette. Az építész Schaden Lenárd esztergomi kőművesmester volt. A 155 m2 alapterületű paraszt-barokk stílusú templom a 200 év alatt többszöri felújítást megélt. Az 1970-es években külsőleg teljesen fel kellett újítani és 1972-ben a 200 éves plébánia helyett egy újat kellett építeni.

Szent Mária Magdolna római katolikus templom

Tardos, Templom tér 16.

A barokk stílusú templom 1771-1775 között épült, a korábbi épület felhasználásával, Mária Terézia építtetette. Az építész Schaden Lenárd esztergomi kőművesmester volt. A 155 m2 alapterületű paraszt-barokk stílusú templom a 200 év alatt többszöri felújítást megélt. Az 1970-es években külsőleg teljesen fel kellett újítani és 1972-ben a 200 éves plébánia helyett egy újat kellett építeni.
Tardos, Templom tér A kerítés tövében elhelyezett tardosi vörös márvány kőtömböt a szlovákok betelepítésének 280. évfordulójának emlékére állították. Az épület eredetileg Fekete Lajos Kossuth-díjas történész, levéltáros, turkológus, paleográfus, egyetemi tanár szülőháza volt. Az Emlékházat felújították, így alkalmas lett kisebb csoportok fogadására és ismeretterjesztő foglalkozások megtartására.

Fekete Lajos Emlékház
– Szlovák Tájház

Tardos, Templom tér

A kerítés tövében elhelyezett tardosi vörös márvány kőtömböt a szlovákok betelepítésének 280. évfordulójának emlékére állították. Az épület eredetileg Fekete Lajos Kossuth-díjas történész, levéltáros, turkológus, paleográfus, egyetemi tanár szülőháza volt. Az Emlékházat felújították, így alkalmas lett kisebb csoportok fogadására és ismeretterjesztő foglalkozások megtartására.
Tardos, Rákóczi Ferenc utca 8. Tardoson 2001 óta várja a látogatókat Tarnóczy András, aki családi házában rendezte be Rádió Múzeumát. Jelenleg 130 darab működőképes, eredeti állapotára felújított, illetve restaurált berendezéssel rendelkezik, amely 24 évnyi gyűjtőmunka eredménye. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményben az 1920-as évektől – a tranzisztoros és félvezetős rádiók kivételével – az 1970-es évekig bezárólag találhatók magyar és külföldi gyártású készülékek egyaránt.

Rádió Múzeum

Tardos, Rákóczi Ferenc utca 8.

Tardoson 2001 óta várja a látogatókat Tarnóczy András, aki családi házában rendezte be Rádió Múzeumát. Jelenleg 130 darab működőképes, eredeti állapotára felújított, illetve restaurált berendezéssel rendelkezik, amely 24 évnyi gyűjtőmunka eredménye. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményben az 1920-as évektől – a tranzisztoros és félvezetős rádiók kivételével – az 1970-es évekig bezárólag találhatók magyar és külföldi gyártású készülékek egyaránt.
Tardos, süttői elágazás megállótól 3 km-re Vörösmárvány-bányaként is emlegetik Igaz, hogy vörös márványnak nevezik, de nem márványról, hanem vörös mészkőről van szó, amely kiváló fényezhetősége miatt kapta a „márvány” elnevezést. A kőzet színe – amelyet a benne lévő vasoxidnak, a hematitnak köszönhet – mellett jellemzője, hogy gyakoriak benne az ősmaradványok, elsősorban az ammoniták. A bánya magánterület, ahová tilos a belépés. Bizonyos alkalmakkor lehetőség van vezetéssel belépni a területre.

Vörös mészkő bánya

Tardos, süttői elágazás megállótól 3 km-re

Vörösmárvány-bányaként is emlegetik Igaz, hogy vörös márványnak nevezik, de nem márványról, hanem vörös mészkőről van szó, amely kiváló fényezhetősége miatt kapta a „márvány” elnevezést. A kőzet színe – amelyet a benne lévő vasoxidnak, a hematitnak köszönhet – mellett jellemzője, hogy gyakoriak benne az ősmaradványok, elsősorban az ammoniták. A bánya magánterület, ahová tilos a belépés. Bizonyos alkalmakkor lehetőség van vezetéssel belépni a területre.
Keresztezi a községet (Gerecse 50’) Napjainkban aligha akad olyan természetjáró, aki ne hallott volna a legendás kéktúráról. Hazánk leghíresebb túraútvonalai páratlan lehetőségeket tartogatnak a felfedezőkedvű vándoroknak, a kiránduló családoknak és bárkinek, aki szereti a természetet és a túrázást. Hogy kinek és miről szól a kéktúrázás, azt mindenki maga dönti el, de vitathatatlan, hogy a megtett kilométerek közben olyan élményekre tehetünk szert, amelyek átformálnak bennünket, nyitottabbá tesznek a természetre, gazdagítják látásmódunkat.

Kéktúra útvonal

Keresztezi a községet (Gerecse 50’)

Napjainkban aligha akad olyan természetjáró, aki ne hallott volna a legendás kéktúráról. Hazánk leghíresebb túraútvonalai páratlan lehetőségeket tartogatnak a felfedezőkedvű vándoroknak, a kiránduló családoknak és bárkinek, aki szereti a természetet és a túrázást. Hogy kinek és miről szól a kéktúrázás, azt mindenki maga dönti el, de vitathatatlan, hogy a megtett kilométerek közben olyan élményekre tehetünk szert, amelyek átformálnak bennünket, nyitottabbá tesznek a természetre, gazdagítják látásmódunkat.
Tardos, Gorba-tető – 47.65328, 18.43566 A starthely megközelítése a leszállóból gyalog a hegy keleti oldalában lévő ösvényen, vagy a közúton a Tardosbánya és Agostyán közötti nyeregig onnan ösvényen dél felől a starthelyre. Szintkülönbség: 78 -113 m Nagyon szép hely, csupa leszállóval. A starthelyet kitisztították, mert jól látszik a tisztás. Kirándulni is érdemes arra. Autóparkoló a leszálló és a starthely között félúton.

Siklóernyős starthely

Tardos, Gorba-tető – 47.65328, 18.43566

A starthely megközelítése a leszállóból gyalog a hegy keleti oldalában lévő ösvényen, vagy a közúton a Tardosbánya és Agostyán közötti nyeregig onnan ösvényen dél felől a starthelyre.
Szintkülönbség: 78 -113 m
Nagyon szép hely, csupa leszállóval. A starthelyet kitisztították, mert jól látszik a tisztás. Kirándulni is érdemes arra. Autóparkoló a leszálló és a starthely között félúton.
Tardos – 47.672803, 18.438458 Gyönyörű kirándulóhely és istenifinom hekk. Tardos község mellett, a Gerecse hegység ölelésében található a Malomvölgyi-tó, ami egy kiépített horgászhely, de környéke sokak által kedvelt kirándulópont. A tó körül található a Malomvölgy tanösvény, aminek útvonala a tó felé indul meg, de nem kell megkerülni a tavat, körülbelül félúton a hegy irányába kell indulni, felfele. Az első tájékoztató tábla a tanösvény elején van kihelyezve, amin fel vannak tüntetve a különböző állomások.

Malomvölgyi-tó és tanösvény

Tardos – 47.672803, 18.438458

Gyönyörű kirándulóhely és istenifinom hekk. Tardos község mellett, a Gerecse hegység ölelésében található a Malomvölgyi-tó, ami egy kiépített horgászhely, de környéke sokak által kedvelt kirándulópont. A tó körül található a Malomvölgy tanösvény, aminek útvonala a tó felé indul meg, de nem kell megkerülni a tavat, körülbelül félúton a hegy irányába kell indulni, felfele. Az első tájékoztató tábla a tanösvény elején van kihelyezve, amin fel vannak tüntetve a különböző állomások.
Tardostól 5 km-re Süttő felé Tanösvény a fák lombkoronája között Süttő és Tardos községek határán a Gerecse Tájvédelmi Körzetben egy korábbi kőfejtő területén építették a lombkorona-ösvényt. A kör alakú 44 m átmérőjű és 105 m hosszúságú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett. A lombkorona ösvény 9%-os lejtésű felívelő szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal került kialakításra, legnagyobb magassága 11 méter a talajszinttől.

Lombkorona tanösvény

Tardostól 5 km-re Süttő felé

Tanösvény a fák lombkoronája között Süttő és Tardos községek határán a Gerecse Tájvédelmi Körzetben egy korábbi kőfejtő területén építették a lombkorona-ösvényt. A kör alakú 44 m átmérőjű és 105 m hosszúságú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett. A lombkorona ösvény 9%-os lejtésű felívelő szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal került kialakításra, legnagyobb magassága 11 méter a talajszinttől.
A Kéktúra útvonalán 5 km-re a településtől Gyönyörű épület Gerecse erdőinek rejtekében. A Kéktúrán járva, a Nagy-Gerecse északi lábánál egy kerítés mögötti tisztáson tornyos, kúriaszerű épület látványán akad meg a szemünk. A kastélyt Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek építtette 1935-ben, azóta is az ő nevét viseli. A Gerecsének ez a környéke évszázadokon át érseki birtok volt, a háborítatlan erdőrész jó helyet biztosított a pihenéshez, elvonuláshoz, átszellemüléshez.

Serédi-kastély

A Kéktúra útvonalán 5 km-re a településtől

Gyönyörű épület Gerecse erdőinek rejtekében. A Kéktúrán járva, a Nagy-Gerecse északi lábánál egy kerítés mögötti tisztáson tornyos, kúriaszerű épület látványán akad meg a szemünk. A kastélyt Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek építtette 1935-ben, azóta is az ő nevét viseli. A Gerecsének ez a környéke évszázadokon át érseki birtok volt, a háborítatlan erdőrész jó helyet biztosított a pihenéshez, elvonuláshoz, átszellemüléshez.
Sziklamászó hely a községtől 3 km-re A via ferrata olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást. A via ferrata túrázás gyakorlatot, fizikai állóképességet és megfelelő felszerelést igényel. Mivel ezek az utak gyakran nagy magasságokban vezetnek, a tériszony leküzdése az ilyen jellegű túrák elengedhetetlen része. A via ferrata útvonalaknál az “A” jelzésűek a legkönnyebben teljesíthetőek, míg az “F” betűvel jelzetteket kizárólag profi mászóknak ajánlják

Via Ferrata

Sziklamászó hely a községtől 3 km-re

A via ferrata olyan hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást. A via ferrata túrázás gyakorlatot, fizikai állóképességet és megfelelő felszerelést igényel. Mivel ezek az utak gyakran nagy magasságokban vezetnek, a tériszony leküzdése az ilyen jellegű túrák elengedhetetlen része. A via ferrata útvonalaknál az “A” jelzésűek a legkönnyebben teljesíthetőek, míg az “F” betűvel jelzetteket kizárólag profi mászóknak ajánlják
Tardostól 5 km-re A hegység egyik páratlan szépségű völgyében a Bocsájtó-völgyben, Tatától néhány kilométerre, Budapesttől alig egy órára található. Az arborétum 30,5 hektáron mutatja be fás szárú növényeit. A kertet az év bármely időszakában érdemes felkeresni, hiszen növényritkaságaival egyedülálló esztétikai élményt nyújt minden évszakban. A völgy hatásának köszönhetően, az arborétum a legnagyobb nyári kánikulában is kellemes, hűvös klímájú.

Agostyáni arborétum

Tardostól 5 km-re

A hegység egyik páratlan szépségű völgyében a Bocsájtó-völgyben, Tatától néhány kilométerre, Budapesttől alig egy órára található. Az arborétum 30,5 hektáron mutatja be fás szárú növényeit. A kertet az év bármely időszakában érdemes felkeresni, hiszen növényritkaságaival egyedülálló esztétikai élményt nyújt minden évszakban. A völgy hatásának köszönhetően, az arborétum a legnagyobb nyári kánikulában is kellemes, hűvös klímájú.
katangvendeghaz_logo_b_1280

Kapcsolat

2834 Tardos, Arany János utca 27.
+36 30 334 1066
+36 20 263 7040